top of page
Vyhledat
  • Fotograf Kamil Kubjatko

Časopis Nevěsta 2019 - jak si vybrat to pravé?

Aktualizováno: 17. 12. 2019


Úvodním slovem bych rád zmínil, že v časopise Nevěsta byl otisknut článek, na kterém jsme se podíleli. Jednalo se o povídání na téma výběr fotografa a také zde prozradila nevěsta Lucka, jak prožívala svůj svatební den, jehož součástí jsem se společně s kolegou a kamarádem Michalem, také stal.

Začněmě tedy :). Jak si vlastně vybrat svatebního fotografa z pohledu nejenom mých klientů?

Co se týká samotných fotografií, oceníte je teprve až po svatbě, to je jasná věc, nicméně jak si vybrat toho "nejlepšího" "vyvoleného" fotografa, aby volba byla pro mne tou nejlepší? Kdy fotografa rezervovat? A jaké fotografie můžete očekávat, že od něj po svatbě obdržíte?

1. Svatba v termínech 1.4. - 30.9.

Aneb začněte plánovat opravdu včas!

Stejně tak, jako si musíte včas rezervovat nádherné a vyhlášené místo pro konání svatby, je nutné si také rezervovat svatebního fotografa. Ideální je, když je to alespoň rok před konáním svatby, jelikož "lukrativní" a "magické" termíny jsou v drtivé většině brzy obsazeny. A pokud opravdu stojíte o toho, či onoho, je plánování včas na místě.

Fotograf je ten, který Vás bude doprovázet celým dnem, a postará se o nezapomenutelnou vzpomínku v podobě zachycení spousty okamžiků, kterých jste si v den svatby ani nevšimli, jelikož pro nevěstu a ženicha den plyne mílovými kroky.

Co se týče výběru vhodného termínu, v posledních letech se stále více setkávám s tím, že mimo obvyklých sobot, jsou oblíbené termíny konání svatby také ve čtvrtek, či pátek, nebo data okolo státního svátku, či data numerologicky zajímavá. V termínu mimo soboty se také nabízí větší možnost výběru nejen místa, ale také dodavatelů a mnohdy i ceny bývají lehce přívětivější než-li v tolik žádané soboty.

2. Jak vybírat fotografa?

V první řadě Vás musí zaujmout jeho fotografie. Nestačí shlédnout pouze hrstka vybraných fotografií z hlavní a poutavé galerie, ale musí Vás zaujmout příběhy celých svateb říkajíc vše od detailů až po emoce daných okamžiků.

Způsob úpravy svateb musí být konzistentní a totožný s rukopisem fotografa vždy a u každé prezentované svatby. Jedině tak budete mít jistotu, že dostanete to, co jste si objednali.

Důležité je se s fotografem seznámit také osobně, nebo alespoň v pár minutách po telefonu - přeci jen je to člověk, který s Vámi bude trávit celý den a to výrazněji než kdokoli jiný.

Měl by se také zajímat o čas obřadu a stručný harmonogram svatby, jelikož jen tak je schopen zajistit ten nejlepší výsledek své práce. Může Vám opravdu dobře poradit, nebo pomoci předejít zbytečným zádrhelům. Musíte svému fotografovi plně věřit a vše s ním probrat, protože jen tak dosáhnete výsledku vytoužené fotografie.

3. Jaká je cesta k dokonalé fotografii?

Každý profesionál ví, že není v jeho silách vytvořit nic působivého, pokud na svatbě nebude dostatečně dlouhou dobu. Nikdo také nedokáže naplánovat počasí, ani zkrotit paprsky parného slunečného dne, kdy je opravdu potřeba dostatek času a rozvahy pro dokonalý výsledek fotografie. Profesionál s dostatkem zkušeností, si s ostrým sluncem v rámci možností poradí, jelikož také kolikrát není moc na výběr, když se obřady konají v čase mezi jedenáctou a čtrnáctou hodinou. Ale věřte, že společné párové focení se dá po dohodě s fotografem naplánovat tak, aby výsledné fotografie byly opravdovým dechberoucím zážitkem. Jen on ví, kdy to bude možné a měl by si zatím tedy stát.

4. A jaká je cena za vytoužené fotografie?

Jakou cenu jste ochotni investovat do nezapomenutelné vzpomínky na svou vysněnou svatbu? Odpověď je na každém z Vás.

Stejně tak, jako jsou nákladné krásné šaty, nazdobený dort, chutné jídlo, floristka a v neposlední řadě "top" místo pro konání svatby, je také cenově nákladnější i kvalitní a zkušený fotograf. Pro dobrý výběr poptejte raději několik fotografů s pro vás odpovídající prezentací své práce, abyste jednoduše zjistili v jaké cenové relaci se zachycení Vašeho vysněného dne, bude pohybovat. Poté už je výběr toho konkrétního fotografa jen na vás a tužbě o vytoužené fotografii :-).

Rada první. 👌

Není věda, ani umění upravit stovky, ba až tisíce fotografií s použitím přednastavených pressetů.

Je mnohem důležitější precizně upravit pár stovek kvalitně vybraných fotografií, které Vám tak důležitý den jako je svatba naprosto dostatečně a plnohodnotně kdykoli připomenou.

Rada druhá. 👌

Stává se velice často, že fotograf ztratí nafocený materiál například náhlým "KO karty fotoaparátu" i přímo na svatbě. Kvalitní a jistý profesionál má dva ideálně totožné fotoaparáty, ve kterých je možno mít 2 karty najednou a vše tak zálohovat okamžitě po každém zmáčknutí spouště. Bohužel je to nákladnou záležitostí v řádech stovek tisíc korun a je nutné je každé 2 roky obnovit. To se také promítá v ceně za fotografa a nelze takto být s nabízenou cenou na spodní hranici. To ale neznamená, že levný fotograf nemůže udělat hezké fotografie, jde jen o jistotu, že Vám také bude schopen odevzdat patřičný materiál.

A co říci na konec?

Nebojte se ptát! Raději sto zodpovězených otázek, než-li jedna nezodpovězená!

Závěrem chci říci, nebo doufám, že snad jsem i Vám výše zmíněným článkem alespoň trochu pomohl být blíže ke správné volbě Vašeho svatebního fotografa a také být zase o krůček blíže k odškrtnuté položce z Vašeho seznamu.

A pokud ne, ptejte se:-)!

Mějte pěkný den, Kamil. 😉

284 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page